亞洲五十間最佳餐廳唯一美女主廚-泰國BO LAN餐廳Bo Songvisava 

5  อร่อย(a-roy)這是泰文的「好吃」,當廚師不只是做菜而以、更重要的是聽到顧客一聲讚美的話!今年頒發的亞洲最佳五十間餐廳(Asia’s 50 Best Restaurants)頒給了唯一一家擁有女主廚的BO LAN餐廳的Bo Songvisava,終於也有女主廚的實力被肯定了。

 3  

Bo Songvisava曾在獲得米其林第一家泰式餐廳Nahm倫敦總店工作,在此認識她的另一伴澳洲籍廚師David Thompson,夫妻倆共同成就了廚藝的事業。Bo從小就跟隨媽媽在廚房內、學習正統的泰式料理,分為北部、中部、南部及東北四地的特色菜系。如東北菜就偏辣、泰南偏酸,但Bo後來學到的是正統中部料理、也就是曼谷式宮廷料理,之後遇到了料理西餐David,才開始將西方與泰式烹調為新料理。

 4  

Bo說每上早上、他都與先生到市場選購今天的食材,每個禮拜至少三到四次,為什麼不乾脆叫人送過來?Bo說因為要肉眼看過、鼻子聞過的,才是最真實的,「我們大約二個月會換一次菜單、顧客能夠每幾個月嘗試不同的菜色。」

2   

泰國料理跟一般的他國食物不同,它會使用到許多的香料,例如百里香、香茅、檸檬草等香草,還有最重要的椰漿,Bo認為由於現在許多香料和優質的食材都參差不齊,所以現在許多廚師都會走出廚房、去尋找食材,有唯有優質的食材、才能最出好的料理。 

對於餐廳入選為亞洲最佳五十間餐廳,BO則說這是顧客與評審對他們的肯定,「我以前待過的Nahm餐廳、也有入圍,這也證明泰國料理慢慢的被國際社會接受,它再也不是路邊攤的菜色,取而代之,更是優雅有藝術感的料理。」

 

2013亞洲50家最佳餐廳第三十六名

2013 Asia's 50 Best Restaurants NO.36

 

Bolan adopted part of it’s philosophy of Thai cooking from the Michelin-starred Chef, David Thompson. Chef David is the pacemaker of Thai gastronomy especially in restaurant context. His passion about Thai food, Thai cooking, Thai food history, culture and tradition related to food has inspired young and experienced chefs and cook all over the world. Bo and Dylan are just two of many cooks inspired by his philosophy. 

Duangporn Songvisava (bo) has always shown great interest in her mother land and especially in Thai food. She completed her masters on Gastronomy at the Le cordon blue and Adelaide University, Australia. Bo Worked alongside Chef Amanda Gale at Cy’an in the metropolitan Hotel. It was there that Bo Was introduced to Chef David Thompson and was fortunate enough to be a part of his Michelin starred team at Nahm in London. There her interest in Thai food was nurtured and she absorbed more valuable knowledge from David and his partner Thanongsak. As her passion grew so did her desire to open a world class Thai restaurant within Bangkok. 

Dylan Jones started his career in Australian before moving to London in search of a position at Nahm.  During his five years under David’s close supervision, Dylan was introduced to many new ingredients, flavors’, cooking techniques and traditions savoring every moment.  It was at Nahm that Dylan truly fell in love with Thai cuisine and culture and whenever given the opportunity travelled to Thailand to explore and taste and secrets it had to offer.  He has since relocated himself to Bangkok and has started the arduous task of learning the language so he can unlock many more secrets of Thai food kept within the pages of ancient Thai texts he and Bo have started to umulate. 

คุณดวงพรทรงวิศวะหรือคุณโบได้รับการประกาศชื่อเป็นบุคคลแรกที่จะรับรางวัลของเวิฟคลิกโก (Veuve Clicquot) ประเภทเชฟสตรีที่ดีที่สุดในเอเชีย (Veuve Clicquot Asia’s Best Female Chef Award) ในพิธีประกาศผล 50 อันดับร้านอาหารที่ดีที่สุดในเอเชีย (Asia’s 50 Best Restaurants) ซึ่งจัดโดยบริษัทวิลเลียมรีดบีซีเนสมีเดีย (S.Pellegrino & Acqua Panna) และได้รับการสนับสนุนจากเอสเพลเลกริโนและอาคัวพานนา 

คุณดวงพรในฐานะที่เป็นเจ้าของร้านอาหารโบลานในกรุงเทพฯได้รับการยกย่องให้เป็นผู้นำด้านตำรับอาหารไทยจากการจัดอันดับร้านอาหารที่ดีที่สุดในโลกโดยไดเนอร์สคลับอินเตอร์เนชั่นแนล (The World’s 50 Best Restaurants Academy sponsored by Diners Club International) ทำให้มีชื่อเสียงในระดับโลกคุณดวงพรมุ่งมั่นที่จะสร้างร้านอาหารไทยที่ดีที่สุดในโลกด้วยการประกอบอาหารไทยอย่างประณีตพิถีพิถันที่ให้รสชาติไทยแท้พร้อมทั้งการทุ่มเทให้กับการอนุรักษ์ต้นตำรับอาหารไทยที่เป็นมรดกแห่งชาติตลอดมาคุณดวงพรจึงเป็นผู้ที่สมควรจะได้รับรางวัลอันทรงเกียรติดังกล่าวนี้

 

編譯記者:jacky(台北)

泰文編譯:อาทิตย์(Bngkok)

圖片提供:Bo Lan Bongkok

 

【本篇是由記者編譯,純新聞訊息發佈,不代表良好印象立場】

 

文章日期:2013.04.05

arrow
arrow

    良好印象傳媒 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()